Například je to podle toho, jak probíhá její výrobní postup. Buď se jedná o nevařenou medovinu, to znamená, že se med potřebný pro její výrobu rozmíchá ve studené vodě. Nebo se jedná o druh tohoto lahodného nápoje, který se vaří. Během uvedeného vaření se tvoří na povrchu pěna, která se musí sbírat. Roztok můžeme různě upravit a to například amonnými sloučeninami, nebo ho i okyselit. Tady se používá kyselina citrónová nebo i ta mléčná.
U ovocných medovin se přidává ovocná šťáva a tyto se poté upravují. Přidává se chmel, bylinky a koření. Uvedené přísady dáme do plátěného pytlíku a potom je povaříme. Poté vložíme do směsi a necháme kvasit. Můžeme použít jako pomocníky čisté odrůdy kvasinek, tady postupujeme podle návodu, který je na obalu. Jakmile skončí kvašení, nápoj stočíme a necháme ho dozrát. To může trvat i rok, nebo i více. Je to ale složité, sehnat kvalitní med, různé příchutě, vařit ho, nechat kvasit a nakonec filtrovat.
Ale nemusíte se snažit o výrobu tohoto lahodného nápoje. Co tedy dělat, když vám návod na jeho výrobu připadá složitý, nebo se vám nechce čekat na dozrání této lahodné pochoutky? Nevadí, máte možnost a to zakoupit lahodnou medovinu, která přijde vhod v pomalu se blížících sychravých podzimních dnech, kdy si už moc sluníčka neužijeme. Ale tento nápoj nám může slunce přinést, a to velmi vysoké kvality, mnohdy s vůní pryskyřice a lesních stromů, tady je nápoj tmavší, nebo naopak nám připomene rozkvetlou různobarevnou louku, zde je medovina, která je vyrobená z tohoto medu tmavá. A ty chutě, těch je opravdu velké množství. Nejen různé přísady, jako jsou mandle, ořechy, skořice, bylinky, různé koření, ale i med se používá různý. Může být lesní, luční, ale také medovicový, který včelky sbírají z jehličí a listí některých stromů, kde se v určitém období objevuje. Tento nápoj má barvu nejtmavší.