Med známe všichni. Je to sladká hustá lepkavá tekutina, která mnohdy ztuhne a stává se pevnou. Vytváří ji včely sběrem a zhušťováním sladkých šťáv – nektarů a medovice. Med je velice starý, prvním dokladem o jeho využívání jsou již jeskyní malby, které jsou staré nejméně 8000 let. Postupem času se začal med nahrazovat cukrem ale i přes tento revoluční způsob slazení nebyl med nikdy úplně vytlačen. Dnes je světová produkce medu kolem 1,5 milionu tun.
Med je produktem včel, který samotné včely i konzumují. Med má zvláštní chuť, která je u spousty lidí velice oblíbená. Díky cukrům, které obsahuje, se nekazí a je velice vhodný pro pečení. Navíc má blahodárné účinky na naše zdraví. Po 2700 let byl využíván pro léčení osob a i do dnes se často při nemoci využívá. Působí totiž jako antibakteriální a antiseptický činitel. To zní skvěle.
Med má znatelné pozitivní efekty především při dlouhodobém užívání, díky tomu, že obsahuje uhličitany a polyfenoly, které působí jako antioxidanty. Med zvyšuje také populaci probatických bakterií ve střevech – díky tomu chrání naše trávení, snižuje cholesterol a působí jako prevence před rakovinou tlustého střeva. Konzumace medu mírně zlepšuje hodnoty rizikových faktorů pro vznik metabolických problémů, aniž by vedl ke zvýšení váhy. Avšak jako s každým jiným cukrem s ním musíte zacházet s úctou a konzumovat jej spíše zřídka, v co nejnižší míře.
Pokud máte možnost koupit med od českého poctivého včelaře, pak máte vyhráno. Český med totiž dlouhodobě patří k těm nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla pro český med jsou totiž přísnější než evropská směrnice pro med nebo česká vyhláška ministerstva zemědělství. Pokud kupujete med v řetězcích, pohlídejte si, zda jde opravdu o český med a ne o směs medů ze zahraničí, jejich obsah totiž často obsahuje i pesticidy a další látky.